Tyhjiin pumpattu muutos

29.11.2017 08.47
Annikaisa Knuutila

Blogikuva planning-u


Kaikki on muutosta – eli onko sitä enää mikään? Mutta juuri siksi pitäisikin kiinnittää huomiota yksityiskohtiin ja ihmisiin arjessa, jotta jatkuvan muutoksen teossa onnistuu.

Sanotaan, että työpaikoilla ja organisaatioissa on kaksi asiaa, joista ihmiset eivät tykkää: asioiden nykytila ja muutos. Mutta uudistua pitää. Mitä teet? Ja miten?

Tkt Pasi Hellsten tutki väitöskirjaansa varten muutoksen johtamista organisaatioissa. Hänen viestinsä on konkreettinen: muutosta pitää tehdä ja johtaa huomattavasti nykyistä henkilölähtöisemmin.

Muutos pitää perustella, se pitää avata niille, keitä se koskee ja miten se heitä koskee. Pitää viestiä, koko ajan ja selkeästi. 

Pitää varata aikaa ja resursseja, sillä mikään muutos ei tapahdu hetkessä eikä ala toteutua onnistuneesti ja tuottavasti heti. Takaiskuja tulee, mutta niihin voi varautua.

Pasi Hellsten uskoo, että helpoimmalla pääsee, kun yrityksissä esimiehet ja johto tuntevat henkilöstön. Eli kun heillä on ollut aikaa oppia tuntemaan ihmiset ja tietämään, mikä näitä motivoi. Prosessi tehostuu, kun henkilöstölle annetaan mahdollisuus kertoa, mitä voisi tehdä paremmin. Tekijäthän sen työn todellisina asiantuntijoina tietävät.

Mutta onko niin – kuten nykysananlasku sanoo: ei ole aikaa tehdä kunnolla, mutta on aikaa tehdä uudestaan?

Pasi Hellstenin ajatuksia muutoksen johtamisesta ”Muutoksessa onnistuminen vaatii vaivannäköä” löytyy verkosta: tampereenkauppakamarilehti.fi

Virtuaalipukki toi joulutunnelman Tampereelle

23.11.2017 12.35
Juha Koivunen


 Virtuaalipukki

Oman jouluni viettoon on aina kuulunut perinteiset asiat kuten lahjat, tuoksut, musiikki sekä tietenkin joulupukki. Pienestä pitäen yksi odotetuimmista joulujutuista on ollut pukin vierailu aattoiltana. Lapsena tapaamista jännitti jo etukäteen ja myöhemmin puolestaan sitä, miten omat lapset suhtautuvat pukin vierailuun. Käynti suunniteltiin huolella. Tulihan joulupukki kaukaa aina Korvatunturilta saakka.

Yliopistonkadulla sijaitseva Lapland Hotels Tampere järjesti ihka oikean Korvatunturin joulupukin vierailulle viime viikolla. Tämä tapahtui tosin nykytekniikkaa hyödyntäen virtuaalisesti. Virtuaalinen joulupukki on Lapin Safareiden, Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Tekesin The Box -elämyshanke, jossa fyysinen pukki siirtyi teknologian keinoin reaaliajassa Tampereelle. Hotellin tiloihin rakennettiin tila, jossa 270 asteen miljöö äänineen ja tuoksuineen loivat kokonaisvaltaisen ja aidontuntuisen elämyksen joulupukin pajasta.

Virtuaalipukkia tapaamaan oli kutsuttu muun muassa hotellivieraita, yhteistyökumppaneita sekä päiväkotiryhmiä. Lisäksi järjestettiin avoin yleisötilaisuus. Monelle pukin tapaaminen oli hieman yllättävää ja herätti monilla aikuisilla hieman ennakkoluulojakin.

Vaikka pukki siirtyi vain virtuaalisesti Tampereelle, oli kokemus mieleenpainuva. Sekä aikuiset että lapset juttelivat pukille luontevasti aivan kuin tämä olisi fyysisesti läsnä. Päiväkotiryhmän keskustelua kuunnellessani tarttui korvaani erään lapsen esittämä toive pukille: ”Saahan äiti ryppyvoidetta joululahjaksi?” Pukin vastauksen varmaan arvaattekin. ”Ilman muuta, onhan äitisi ollut kiltti tänä vuonna”.

Leppoisaa joulun odotusta kaikille!

Huoltomies korjaa ja kuuntelee

01.11.2017 18.34
Jenni Satola
Blogi marras


– Vielä ei ole keksitty konetta, joka meidät korvaisi. Ja tuskin keksitäänkään, sillä huoltomies sekä korjaa että kuuntelee.

Näin osuvasti totesi kiinteistöhuollon konkari, jota haastattelin. Hän oli tullut vuosikymmeniä sitten huoltofirmaan hanttihommiin ja oppinut ammatin kantapään kautta. Juttelimme kiinteistöhoitoalan kehityksestä ja siitä miten aikoinaan huoltomieheksi valmistuttiin vetämällä työhaalarit ylle. Pätevyydeksi riitti, että jaksoi lapioida lunta.

Nyt alalle tulee koulutettua väkeä, sillä kiinteistönhoitajan on hallittava perusduunin lisäksi lukuisia tieto- ja taloteknisiä yksityiskohtia. Etenkin kiinteistön energiatehokkuudesta huolehtiminen vaatii vahvaa ammattitaitoa.

– Ennen talotekniikka tarkoitti ON/OFF-kytkintä. Enää ei ole niin yksinkertaista, konkari sanoi.

Kiinteistöhuollon ammattilaisia juttukeikoilla seuratessa on käynyt selväksi, että alalla ahertaa todellisia monitaitureita. Parhailla on teknisen osaamisen ohella erinomaiset sosiaaliset taidot ja ihailtavaa tilannetajua.

Niitä tarvitaan, sillä asukas kertoo vuotavan hanan lisäksi usein myös muista murheistaan. Yksi haastateltava mainitsikin, että keskustelut menevät välillä "aika syvälle". Hänen mielestään oli vain hienoa, jos saattoi auttaa toista ihmistä kuuntelemalla.

– Mehän olemme palveluammatissa. Tutut asukkaat tykkäävät, kun vähän kohdalla toppaa jutulle, eikä vain mene tukka putkella ohi, toinen kommentoi.

Eräs kiinteistönhoitaja korjasi asunnon vesihanaa samalla, kun asukkaat, äiti ja lapsi, tekivät lähtöä päiväkotiin. Kaikilla kolmella oli kiireinen aamu, mutta hanan korjattuaan mies nappasi pikkupojan syliinsä ja höpötteli tälle sen aikaa, että äiti sai rauhassa puettua ulkovaatteet ylleen. Pieni ele merkitsi paljon.

Tilanteen tasalla oli myös tämä kiinteistönhoitaja:
– Pieni vikkelä koira ei päästänyt minua millään pois asunnosta, yritti vain livahtaa mukaan. Ei muuta kuin koira hihnaan ja pienelle kävelylle, ja sen jälkeen koira jäi kotiin tyytyväisenä.

Konkari oli oikeassa. Ei tällaisia tyyppejä koneilla korvata.


Palvelumme

Hybridiviestintä Effet palvelee sinua viestintätarpeissasi.

Vakuuta & vaikuta

Vakuuta printtimedialla. Aktivoi digimedialla. Vai päinvastoin? Tarkoitus sanelee välineet ja viestit.

Erotu

Miksi juuri sinun yrityksesi, eikä kilpailija? Kun brändi on kirkas, ei tarvitse selittää.

Kehitä

Resurssit käyttöön tehokkaasti. Uusia ideoita ja toimintamalleja. Suunnitelmallisuutta ja asianhallintaa.

Näytä

Kun kuva kertoo kaiken.
Kun sanat eivät riitä.
Kun look & feel ratkaisee.

Copyright © Effet. Kaikki oikeudet pidätetään.

Brändi- ja verkkoilme: Daddy Finland Oy • Tekninen toteutus: JJ-Net Group Oy.