Laserkeilauksen osaamiskeskus Tampereelle

Klo 15.07 | 17.02.2016
PIRKANMAAN KIINTEISTÖVIESTI HELMIKUU 2016. Laserkeilaus on erinomainen apu taloyhtiön korjausrakennushankkeessa, sillä sen avulla on helppo mitata isokin kiinteistö nopeasti ja tarkasti. TAMK ja TTY tekevät nyt tekniikkaa tutuksi kiinteistöalan ammattilaisille.

TAMK ja TTY aloittivat helmikuussa yhteisen ESR-rahoitteisen ProDigiOUs-hankkeen, jonka tavoitteena on luoda laserkeilauksen osaamiskeskittymä Tampereen seudulle. Tarkoituksena on tehdä tekniikkaa tutuksi kouluttamalla rakennus- ja kiinteistöalan yritysten henkilöstöä. Lisäksi tekniikan ympärille kehitetään bisnesmalleja.

– Hankkeen teemana on laserkeilauksen tai ylipäätään 3D-mittausmenetelmien hyödyntäminen korjausrakentamisessa. Pyrimme siihen, että meillä olisi tämän kaksivuotisen projektin päätteeksi osoitettavissa laserkeilauksen hyödyt kiinteistönpidossa ja kiinteistöhuollossa, projektipäällikkö Kalle Tammi kertoo.

– Keräämme yhteen tätä palvelua tuottavat yritykset sekä sellaiset tahot, jotka osaavat hyödyntää keilattua dataa korjausrakennushankkeen suunnittelussa ja läpiviennissä. Suunnitelmissa on lisäksi tutkia laitteiden vuokraustoiminnan kannattavuutta.

Tekniikka kehittyy
nopein harppauksin

Laserkeilaus on mittaustapa, jossa 3D-skanneri laskee ympäristön koordinaatit lasersäteiden avulla ja ottaa kohteesta värikuvat. Tuloksena syntyy kolmiulotteinen kuva eli pistepilvi, josta voidaan laskea esimerkiksi etäisyyksiä ja tilavuuksia.

Miljoonia pisteitä sisältävä kuva on erittäin tarkka. Tämän jutun kuvituksena on ilmanvaihtokonehuoneesta laserkeilatuttu pistepilvi, josta on malliksi mitattu punaisen säiliön korkeus.

Laserkeilaus on yleistynyt rakennusalalla vasta viime vuosina, mutta tekniikka kehittyy nyt erittäin nopein harppauksin.

– Arkkitehdeille on suunniteltu ohjelmistoja, joihin voidaan viedä jo isokin pistepilvi, Tammi sanoo.

– Silloin kiinteistöstä on käytettävissä kolmiulotteinen, realistinen ja valokuvamainen malli, jota voidaan pyörittää tietokoneen näytöllä eri asentoihin. Pistepilvestä voidaan mitata esimerkiksi tietyn putken pituus muutaman millin tarkkuudella, mikä vähentää kiinteistökäyntien määrää.

Kiinteistön dokumentaatio
kerralla ajan tasalle

Perinteisillä menetelmillä tehtävä kiinteistön mittaaminen on etenkin isoissa kohteissa työlästä ja vie paljon aikaa. Sen sijaan kolmijalustalla seisova skanneri keilaa ympäristönsä nopeasti ja tarkasti. Tarkistusmittauksia ei tarvita ja tiedot ovat heti digitaalisessa muodossa.

– Jos ennen rakennuksen mittaamiseen ja mallintamiseen kului työviikko, niin nyt siihen menee päivä. Tämä on oikeasti tehokas tapa toimia, Tammi vakuuttaa.

Kiinteistön omistaja saa laserkeilauksella dokumentaationsa kerralla ajan tasalle ja remonttisuunnitelmia on helppo havainnollistaa asukkaille 3D-mallinnuksilla.

– Urakoitsijoiden tai kiinteistöhuoltoyhtiön ei tarvitse lähettää omia mittamiehiään paikalle, sillä sama mittausdata on kaikkien käytettävissä.

Koko juttu on luettavissa Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n julkaiseman Pirkanmaan Kiinteistöviestin numerosta 1/2016. Hybridiviestintä Effet vastaa lehden sisällöntuotannosta ja ulkoasusta.

Twitter

Effetin twiittauksia

Palvelumme

Hybridiviestintä Effet palvelee sinua viestintätarpeissasi.

Vakuuta & vaikuta

Vakuuta printtimedialla. Aktivoi digimedialla. Vai päinvastoin? Tarkoitus sanelee välineet ja viestit.

Erotu

Miksi juuri sinun yrityksesi, eikä kilpailija? Kun brändi on kirkas, ei tarvitse selittää.

Kehitä

Resurssit käyttöön tehokkaasti. Uusia ideoita ja toimintamalleja. Suunnitelmallisuutta ja asianhallintaa.

Näytä

Kun kuva kertoo kaiken.
Kun sanat eivät riitä.
Kun look & feel ratkaisee.

Copyright © Effet. Kaikki oikeudet pidätetään.

Brändi- ja verkkoilme: Daddy Finland Oy • Tekninen toteutus: JJ-Net Group Oy.